Nieuwtjes

Ericksoniaanse Hypnotherapie

 

In juli 2023 heb ik de cursus Ericksoniaanse Hypnotherapie gevolgd. Tijdens deze praktische en ervarings-gerichte opleiding heb ik geleerd om de cliënt in trance te brengen en zijn trauma's of angsten te verlichten of met succes zijn doelen te verwezenlijken. Of het nu gaat om gewichtsverlies, meer creativiteit, financiële onafhankelijkheid, meer verbinding aan kunnen gaan met anderen of hogere productiviteit. Deze kennis kan ik inzetten wanneer er sprake is van een onderliggend trauma of een belemmerende overtuiging die de cliënt verhindert om te herstellen, danwel zijn leven optimaal te leven.

 


Visitatie praktijk

 

In september 2021 heeft In Optima Forma visitatie gehad van beroepsvereniging CAT. Deze is met een positief resultaat afgesloten en daarmee is In Optima Forma toegetreden tot CAT Kwaliteitstherapeut. Dit betekent o.a. dat uw consult door nog meer ziektekostenverzekeringen wordt vergoed en u in mijn praktijk in goede handen bent!


In juli 2020 heb ik de opleiding Orthomoleculair Epigenetisch Therapeut met een diploma en een mooi eindcijfer afgerond. Dit betekent dat ik nu nog beter kan adviseren over de invloed van omgevingsfactoren en voedingspatronen op de klachten die mensen ervaren en hoe we die kunnen bijsturen.

 

Tevens betekent het afronden van deze opleiding dat ik nu als Therapeut Vergoedbaar geregistreerd sta bij beroepsvereniging CAT waarbij In Optima Forma is aangesloten. Verschillende zorgverzekeringen kunnen de consulten nu (gedeeltelijk) vergoeden. Informeer altijd bij uw zorgverzekering welke voorwaarden en vergoedingen in uw situatie gelden.


Leververvetting

 

Wat is het, wie heeft het en wat kun je eraan doen?

 

 

 

 

 

 

 

De lever is een opslagplaats voor alle brandstof in het lichaam. Het grootste deel van de brandstof die we uit voedsel verkrijgen wordt direct verbruikt. Het restant wordt in de lever opgeslagen, met name als glycogeen en triglyceriden.

 

De lever is echter gevoelig voor schadelijke stoffen uit het milieu, zoals BPA en phtalaten (weekmakers in plastic) en arsenicum. Als deze stoffen aanwezig zijn kan dit de manier waarop de lever werkt beïnvloeden. In plaats van brandstof op te slaan totdat deze nodig is, veranderen deze stoffen het vermogen van de lever om brandstof op te slaan wanneer hij dat zou moeten doen.

 

Hoewel het belangrijk is om beide te hebben, weten we dat glycogeen geneigd is om meer ruimte in de lever in te nemen. Triglyceriden daarentegen zijn veel geconcentreerder (daarom kan uw lever er veel meer van opslaan). Toxische stoffen zorgen ervoor dat de lever arm aan glycogeen wordt en gevuld wordt met grote hoeveelheden triglyceriden. Dit maakt effectief minder ruimte voor glycogeen, waardoor het evenwicht dat nodig is, verloren gaat.

 

Waarom is dit een probleem? Nou, je hebt glycogeen nodig om triglyceriden uit je lever te verbranden. Dat betekent dat als je lever vol is met triglyceriden, zonder glycogeen, je geen manier hebt om het uit je systeem te verwijderen. Op een gegeven moment, als de lever voor meer dan 5% aan triglyceriden heeft, is er sprake van leververvetting.

 

Van personen met obesitas heeft 95% een vette lever

Van personen die hoge triglyceriden hebben heeft 53% een vette lever

 

Wat kun je zoal doen om je lever te ondersteunen?

Gelukkig kun je de vervetting door een overmaat aan triglyceriden aanpakken, voordat deze leidt tot problemen als diabetes, cirrose, hartaandoeningen of zelfs leverkanker. Mensen bij wie de stofwisseling door diabetes van slag is hebben meer kans op leververvetting.

 

Vermijd gifstoffen zo veel mogelijk

Let er dus op dat je plastic zonder weekmakers gebruikt, eet zo veel mogelijk biologisch, gebruik verzorgingsproducten zonder chemische toevoegingen, weet matig met alcohol en: laat je boosheid varen. Ook deze belast de lever namelijk.

 

Beweeg

HIIT High Intensity Interval Training en moderate-intensity training (MIT) zijn trainingsmethoden met bewezen effect. Maar alle beweging zorgt voor extra verbranding en draagt daardoor bij aan een gezondere lever.

 

Hou de suikerspiegel in balans

Wees voorzichtig met suikers en snelle koolhydraten zoals witte melen, pasta, koekjes e.d. Deze zorgen voor een hoge suikerpiek. Overtollige glucose wordt in de lever opgeslagen. Wel kunt u vezelrijke producten aan uw dieet toevoegen, zoals volkorenrijst, zoete aardappel en peulvruchten (mits uw darmen in goede conditie verkeren)

 

Gebruik supplementen:

Mariadistel

Als er veel stress is door te veel triglyceriden, veroorzaakt al die brandstof die niet kan worden gebruikt steeds meer oxidatieve schade. Hierdoor sterven cellen sneller dan ze kunnen regenereren. Mariadistel kan de cellen beschermen tegen dit soort schade.

 

Vitamine E

Vitamine E kan helpen bij het verlagen van de schade (zelfs beter dan medicijnen, zoals metformine).

 

NAC

N-acetylcysteïne is nuttig gebleken omdat het de beschermende stof glutathion in de lever kan verhogen.

 

Ganoderma

Ganoderma, ook bekend als reishi, is een paddenstoelenextract dat een krachtig effect op de lever kan hebben. Het is aangetoond dat het oxidatieve schade in de lever voorkomt en kan helpen de cellen te beschermen.

 

Maar hoe weet u of u een te hoog triglyceridengehalte heeft?

Bij personen met overgewicht is het gehalte bijna altijd te hoog. Echter ook bij slanke mensen kan er sprake van zijn. Een arts kan dit door middel van een bloedonderzoek vaststellen.

 

Heeft u geen zin in bloedprikken? Dan kunt u uw lever geheel pijnloos laten onderzoeken bij In Optima Forma. Met behulp van de bioscan kan ik in een minuut een scan maken van de gezondheid van uw lever en andere organen. Tevens ontvangt u een overzicht van de status van uw vitaminen, mineralen en aminozuren. Om uw consult compleet te maken krijgt u ook een persoonlijk advies van mij met betrekking tot de uitslag van de test.

 

Op de site www.inoptimaformavolendam.nl kunt u een uitgebreide lijst vinden van alle zaken die de bioscan kan meten. Dit gebeurt op basis van frequenties, u wordt dus niet blootgesteld aan schadelijke straling. Voor meer informatie of het maken van een afspraak: Telefoon: 06-27537703 Email: karin.hoekstra@zonnet.nl


Is ontbijten belangrijk?

 

 

 

Moeten we nu wel of niet ontbijten? Hoe kunnen we ons ideale of gezonde gewicht bereiken? En waaruit bestaat dan eigenlijk een goed ontbijt?

 

Veel vragen en nog meer antwoorden. Zelfs over de vraag of ontbijten een must is zijn de meningen nogal verdeeld.

 

 

In de Ayurveda (de Indiase levenswijze gebaseerd op de natuurwetten) wordt bijvoorbeeld gekeken naar wat voor type ofwel dosha je bent, hoe sterk de daarbij horende spijsvertering is en in welk seizoen we leven. Afhankelijk daarvan wordt geadviseerd welke voedingsmiddelen en kruiden bij je passen, hoeveel maaltijden per dag je het best kunt eten en hoe groot de porties mogen zijn. Zo zouden de wat steviger gebouwde types voldoende hebben aan drie ruimere maaltijden per dag, terwijl de fijnere types eerder drie kleinere maaltijden zouden moeten nuttigen plus twee tussendoortjes. Daar geldt dus geen ‘one size fits all’ zoals ons door verschillende dieetgoeroes wordt voorgehouden. In principe ontbijt je wel, behalve als je de vorige avond zwaar hebt getafeld en deze maaltijd nog niet helemaal is verteerd.

 

 De Chinese geneeskunde pleit voor een warm ontbijt, omdat daardoor het spijsverteringsvuur wordt aangewakkerd. Koude yoghurt of bv een sinaasappel of ander tropisch fruit bij het ontbijt wordt stellig ontraden.

 

 Ook de vraag of je überhaupt moet ontbijten kun je individueel invullen. Vaak beweert men dat ontbijten noodzakelijk is om je metabolisme op gang te brengen. Een goed ontbijt geeft energie om de dag goed te beginnen, helpt snaaiaanvallen te voorkomen en kinderen die met een volle buik naar school gaan zouden beter presteren.

 

 Voor mensen met bepaalde autoimmuunaandoeningen, spijsverteringsklachten of zelfs kanker wordt echter ook wel geadviseerd om een deel van de dag of enkele dagen per week te vasten. Ook het bevorderen van gewichtsverlies kan een reden zijn om dit te doen. In de praktijk komt het erop neer dat iemand vanaf zes uur ’s avonds niet meer eet en de volgende dag pas om twaalf uur ’s middags de eerste maaltijd nuttigt. Zo heeft het spijsverteringsstelsel achttien uur de tijd om tot rust te komen. Veel positieve gezondheidseffecten van dit zogenoemde intermittent fasting  (of vasten met tussenpozen) zijn te danken aan de verhoogde aanmaak van het groeihormoon en een verbetering van de insulinegevoeligheid. Vermindering hiervan speelt een rol bij het ontstaan van diabetes type 2, waarbij de pancreas zo veel insuline produceert dat de lichaamscellen hier ongevoelig voor worden en geen glucose meer opnemen. Voor mensen met type 1 kan het volgen van een vastenkuur van enkele dagen er zelfs toe leiden dat zij soms tot wel een week daarna minder tot geen insuline hoeven te spuiten.

 

Of we ons nu wel of niet tot een ontbijtje willen laten verleiden, over het algemeen is men het er wel over eens dat het voor het lichaam prettig is om met eiwitten te ontbijten. Terwijl het westers ontbijt traditioneel bestaat uit brood met zoet of hartig beleg, is dit niet de gezondste optie voor ons lichaam. Brood, zelfs volkoren, maar in mindere mate dan brood van bloem, zorgt namelijk voor een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel. Het lichaam reageert hierop door snel insuline aan te maken om deze glucose uit het bloed naar de lichaamscellen te transporteren. Als dit heel snel gebeurt ontstaat daarna de bekende suikerdip, waardoor opnieuw behoefte ontstaat aan de consumptie van suikers. Gebeurt dit te vaak op een dag dan zal de insulinegevoeligheid verminderen en kan hoge bloedsuiker ontstaan, wat op den duur tot vervelende complicaties kan leiden. Daarnaast geldt dat zolang er insuline actief is in het lichaam we geen vet kunnen verbranden en dit in het lichaam wordt opgeslagen. Bij voorkeur op plekken waar het ongewenst is, zoals op de buik en de heupen. Op de nuchtere maag sporten kan helpen om deze opgeslagen vetten te verbranden.

 

Ontbijten met eiwitten kan daarentegen zorgen voor een stabielere suikerspiegel door de dag heen, waardoor je ook minder trek krijgt in zoetigheid. Denk aan gebakken eieren met zalm en avocado of een traditioneel Engels ontbijt met eieren en worstjes. Langzame koolhydraten zijn wel toegestaan. Je kunt denken aan een goed gevulde groentesoep om de dag mee te beginnen, taco’s met bonen, een restje van de avondmaaltijd (aardappeltjes en wat groente waar je een omelet mee maakt) of een stevige pap van havermout met wat blauwe bessen voor de lekkere smaak. Dit soort maaltijden zorgt langer voor een verzadigd gevoel.

 

Een tip die voor iedereen geldt is: eet zonder stress en concentreer je op de maaltijd. Op deze manier bereid je je lichaam voor op het eten en maakt het de noodzakelijke zuren en enzymen aan om de eiwitten goed te kunnen verteren. Kauw langzaam en grondig, want dit is de eerste en een hele belangrijke voorwaarde voor een probleemloze spijsvertering. Ben je niet ontspannen, neem dan een paar rustige, diepe ademteugen en het stressniveau zal dalen.

 

Heeft u spijsverteringsklachten, overgewicht, hormoondisbalans of intoleranties en u wilt hier iets aan doen, neemt u gerust contact met mij op. Ik zal u graag adviseren en samen met u kijken welke aanpassingen u kunt doen om uw voeding optimaal te verteren en alle benodigde vitaminen en mineralen binnen te krijgen.

 

Eet smakelijk!

 


BIOSCAN CHECK
Nog een paar weken en dan is het officieel weer winter. Het jaargetijde waarin we wel wat extra vitamientjes kunnen gebruiken. Denkt u erover een multivitamine aan te schaffen? Of heeft u eigenlijk geen idee of u of uw gezinsleden mogelijk ergens een tekort aan hebben?
 
In een ideale wereld zouden we alle micronutriënten die we nodig hebben - zowel vitaminen als mineralen - in de juiste hoeveelheden van de groenten en fruit in onze voeding krijgen. Inderdaad hebben veel studies een verband gelegd tussen regelmatige consumptie van groenten en fruit en een aanzienlijk lager risico om dood te gaan door allerlei oorzaken.
 
De resultaten van een meta-analyse uit 2014 van 16 studies toonden bijvoorbeeld aan dat elke dagelijkse inname van één extra portie fruit of groenten (maximaal vijf porties per dag) het risico op overlijden, vooral aan hart- en vaatziekten, verlaagde.
 

Een goed supplement kost al gauw enkele tientjes en een standaard bloedanalyse kost minimaal EUR 120,00. Als u niet precies weet waaraan u een tekort heeft is het jammer van het geld en u bereikt uw doel niet volledig.

Ik kan u helpen om inzicht te krijgen in de behoeften van uw lichaam. Met de bioscan kan ik namelijk in enkele minuten en volledig pijnloos meten welke vitaminen, mineralen en aminozuren aangevuld zouden moeten worden. Tevens kunt u zien hoe uw organen functioneren, of u bepaalde allergieën of belastingen heeft, hoe het gesteld is met bv de hormoonhuishouding en de botdichtheid en nog veel meer.

De resultaten van de scan stuur ik u per mail toe, vergezeld van een kort advies, zodat u deze als naslag kunt gebruiken en de juiste middelen kunt aanschaffen.